Vopseaua pulbere constituie cea mai rapida tehnologie de dezvoltare a vopselurilor industriale. Dezvoltarea sa remarcabila este posibila datorita impactului redus asupra mediului, usurintei de aplicare si duratei mari de viata, dar si datorita faptului ca solidele sunt printre cele mai ecologice sisteme peliculogene. Exista trei metode de a transporta pulberea din containerul de depozitare pana la pistol, toate trei folosind aerul drept mijloc de transport. Principiul de baza este ca alimentarea cu pulbere sa fie controlata astfel incit sa curga catre pulverizator intr-un ritm constant, nu in valuri sau cu fluctuatii. De obicei controlul independent al pulberii si al volumului de aer asigura transportarea cantitatii adecvate.
Piesele pe care dorim sa le vopsim vor fi agatate intr-o cabina si ne vom asigura ca au impamantare ( toate sursele atasate pistoalelor de vopsit electrostatic au un fir care se leaga de rastelul metalic de care sunt agatate piesele ), iar sistemul de filtrare al cabinei de vopsire trebuie pornit. Aplicarea clasica a pulberilor de face prin doua metode CORONA si TRIBO ( diferenta intre aceste doua metode este modalitatea de incarcare electrica a particulelor de vopsea) dar se poate face si prin intermediul PATULUI FLUIDIZAT ( procedura indicata pentru cei care doresc un randament foarte mare si acopera piese relativ mici ) Piesele polimerizate vor fi scoase din cuptor si vor fi lasate sa se racesca pelicula de vopsea este inca sensibila la actiuni mecanice pana se usuca
Un avantaj ar fi ca linia de conectare a alimentarii cu pulbere, de ex cea de la container si de la pistol, sa fie cat mai continua evitanduse astfel depunerile de pulbere, pentru ca se usureaza viteza de curatare a rutei pentru pulbere si schimbarea de la o culoare la alta. In a treia tehnica, pulberea dintr-un container cu baza plata poate fi fluidizata si transmisa la pulverizator prin folosirea unui vid creat . Unele generatoare sunt proiectate ca sa ofere iesiri negative si/sau. Toate generatoarele ar trebui sa aiba inclus un dispozitiv de reglaj pentru supraincalzire in caz de defectiune. In caz ca se produce un scurt circuit in system, generatorul de inallta tensiune ar trebui sa se inchida imediat si aditional alarme vizuale sau auditive ar trebui sa indice ca ceva este an neregula.
Pentru protejarea impotriva scanteilor periculoase, care se produc in special la caderi de tensiune, se prevede o instalatie de protectie care reduce progresiv tensiunea instalatiei de pulverizare si o scoate din functiune. La trecerea obiectului de vopsitorie in camp electrostatic printre pistoalele de pulverizare, acesta nu trebuie rotit (invartit). Personalul care serveste utilajul sau indeplineste diferite activitati in atelierele de vopsire va purta imbracaminte si incaltaminte care sa nu produca scantei prin lovire, atingere, frecare etc. In cazul vopsirii in camp electrostatic, in cabina de vopsire se va asigura o perfecta ventilare. Pistolul de pulverizare nu trebuie sa ajunga fata de obiect la distanta de strapungere.
O gama de pulverizatoare, atat manuale cat si automate, este de obicei oferita de producator. Culoarul intern de alimentare cu pulbere ar trebui sa fie cat mai drept si mai fin posibil. Orice neregula sau denivelare din culoar ar putea duce la adunarea pulberii si formarea de blocaje care ar duce la tuse ale pulberii la emisie. Majoritate pulverizatoarelor sunt proiectate in asa fel incat sa permita un ritm inalt de transferare de pulbere. Cu toate acestea, cu cat rata de transferare este mai mare, cu atat scade eficienta depunerii si creste cantitatea de pudra suprapulverizata care este recolectata. Pulverizatoarele de pulbere pot fi in mod normal setate sa asigure un transfer de pulbere care sa se potriveasca in anumite circumstante. La nivelul cel mai de jos al ratei de transfer, fluxul de pulbere poate fi de la 100-200g/min (aproximativ 6-12kg/h), si la nivelul cel mai inalt, fluxul poate fi la o rata de 500-600g/min (aproximativ 30-36kg/h).
Posibilitatea de a reutiliza pulberea cazuta reduce semnificativ costurile. Vopseaua traditionala pierde 65-70 la suta din cantitate la stropire, iar aproximativ 50 la suta din ce a fost aplicat urmeaza sa se evapore. Particulele folosite in vopsirea in camp electrostatic pot fi aproape in totalitate reciclate, transformand pierderea in aproximativ 0%.Siguranta sporita atat pentru lucrator cat si pentru mediu. Tehnicianul nu va avea probleme atat timp cat pregateste substanta pentru vopsire. Nefiind un produs lichid, nu exista riscul inhalarii substantelor toxice. Mai mult, deseurile nu sunt daunatoare, putand astfel sa fie aruncate la cosurile de gunoi publice. Pentru rezultate foarte bune, aveti nevoie si de o sablare corespunzatoare. Aceste doua procedee merg aproape intotdeauna impreuna. Asadar, vopsirea in camp electrostatic reprezinta cea mai buna optiune daca doriti sa reconditionati jante auto sau moto din aliaj/tabla, piese metalice, ansamble de biciclete sau cadre metalice.
Prepararea riguroasa a piesei pentru vopsit prin vopsitorie in camp electrostatic Bucuresti, este deosebit de importanta fiind primul stadiu al vopsirii. Pentru ca vopsitul in camp electrostatic piesei respective sa fie perfect, suprafata piesei trebuie sa fie curata, sablata, decapata si spalata dupa caz. Astfel, particula de pulbere care traverseaza norul de ioni se incarca negativ si se depune pe piesa, urmarind liniile campului electrostatic extern. Prin aceasta tehnica, la incarcarea pulberii, se genereaza sarcina electrica in exces care formeaza fenomenul de inter-ionizare.Acest surplus de sarcina negativa se distribuie in spatiul dintre pistol si piesa, intarind liniile de camp electrostatic extern si a custilor Faraday, putand cauza neuniformitatea stratului de vopsea si coaja de portocala. matei-electrostatic.ro
Avantajele aplicarii vopselelor pulbere in camp electrostatic, constau in calitatea superioara atat a rezistentei mecanice si la coroziune, cat si a aspectului comercial. Nu trebuie scapate din vedere nici aspectele financiare: datorita pretului vopselei si a puterii de acoperire, costurile de vopsire in camp electrostatic cu vopsea pulberie sunt preferate celorlaltor metode. Paleta de culori a vopselei pulbere este cea mai variata, beneficiarul putand alege diverse variatii si combinatii de culori cu grade de textura si luminozitate sau matuire a vopselei, ceea ce vopseaua clasica, cea lichida, nu poate oferi deocamdata acest avantaj.Aceasta metoda confera mobilitate, iar echipamentul de vopsire se poate usor transporta si vopsirea se poate face astfel si pe piesele mari ce nu se pot demonta. Fata de vopsirea clasica cu vopsea lichida, timpul alocat aplicarii scade considerabil, iar pierderile de vopsea se elimina aproape total.